روز جمعه، سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار (IOSCO)، که به عنوان یک مرجع «استاندارساز بینالمللی» برای بازارهای اوراق بهادار به شمار میرود، بهروزرسانی جدیدی در برنامه کاری خود اعمال کرد و موضوع توکنسازی داراییهای مالی به همراه هوش مصنوعی را به عناوین کاری خود اضافه کرد.
گفتنی است هنوز خبر بیشتر به همراه جزیسات این اطلاعرسانی منتشر نشده است.
در این رویکرد توکنسازی، دو عامل همزمان قابل توجه هستند: شرکتهای قدیمی و استارتآپها. از یک طرف، «بانک تسویه حسابهای بینالمللی (BIS)» در حال ترویج مفهوم دفتر کل یکپارچه خود است که شامل توکنسازی و قراردادهای هوشمند است، نه بلاک چین. علاوه بر این، چندین بانک مرکزی در حال پیشبرد طرحهای عمده فروشی ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) خود هستند که یکی از اهداف این CBDCها، اغلب تسویه تراکنشهای اوراق بهادار است. همچنین در این میان، محیطهای آزمایشی نیز وجود دارند همچون DLT Pilot Regime اتحادیه اروپا و Sandbox اوراق بهادار دیجیتال بریتانیا (DSS).
شایان ذکر است، در کنار تمامی این ابتکارات و تلاشها، چندین مدیر دارایی قدیمی، صندوقهای توکنسازی شده را عرضه کرده یا به این موضوع پرداختهاند.
چندین مدیر دارایی، وجوهی را در بلاکچینهای عمومی منتشر کردند که با دومین محرک اصلی همپوشانی دارد. بخش کریپتوکارنسی، توکنسازی داراییها را به عنوان ترویج موج بعدی پذیرش بلاکچین عمومی در نظر میگیرد.
نظارت بر اینکه بخش رمزارزها با اقتصاد مالی سنتی (TradFi) ارتباط بیشتری برقرار کند و بخشی از نوسانات خود را انتقال دهد، برای مدتها نگرانی مقامات را برانگیخته است.
به همین دلیل، تغییراتی از سوی مقامات و رگولاتوریهای قبلی صورت گرفته است. به عنوان مثال، قوانین داراییهای رمزنگاری کمیته بازل برای بانک ها در ابتدا همه اوراق بهادار توکن شده را به احتمال زیاد کم ریسک در نظر گرفت. از این رو، رفتار ریسک ترازنامه مشابه اوراق بهادار معمولی بود. با این حال، اواخر سال گذشته موقعیت خود را تغییر داد و گفت اوراق بهادار منتشر شده در بلاک چین های عمومی ریسک بالاتری دارند. از این رو، قصد دارد مانند ارزهای دیجیتال با آنها رفتار کند.

به عنوان مثال، قوانین رمزارزی صادر شده توسط «کمیته بازل (Basel Committee)»، برای بانکها در ابتدا همه اوراق بهادار توکنیزه شده را به احتمال زیاد کم ریسک در نظر میگرفت. از این رو، رفتار ریسک ترازنامه، مشابه اوراق بهادار معمولی بود. با این حال، این کمیته اواخر سال گذشته موقعیت خود را تغییر داد و اعلام کرد که اوراق بهادار منتشر شده در بلاکچینهای عمومی ریسک بالاتری دارند. از این رو، قصد دارد مانند ارزهای دیجیتال با آنها رفتار کند.
گفتنی است، کمیته بازل یک سازمان بینالمللی است که به تعیین استانداردها و توصیههای مربوط به سرمایهگذاری و ریسک بانکی میپردازد و تحت نظارت بانک تسویه حسابهای بینالمللی (BIS) فعالیت میکند و در تعیین قوانین و مقرراتی که بانکها و مؤسسات مالی باید پیروی کنند، نقش اساسی دارد.
هرچند، برخی این تغییر رفتار کمیته بازل را یک عملکرد منفی تلقی میکنند، اما از جنبه مثبت آن، DLT Pilot Regime و DSS بریتانیا به حوزه ای اشاره می کنند که مقررات نیاز به تغییر دارد. شن باکس دیجیتال اوراق بهادار بریتانیا (DSS) به یک حوزه اشاره میکنند که نیازمند تغییراتی در مقررات است. امروزه، بسیاری از کشورها انتشار بومی اوراق بهادار در بلاکچین را به رسمیت نمیشناسند. به علاوه، آنها اغلب نیاز به استفاده از سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار (CSD) دارند. تغییرات در این دو حوزه میتواند گذر خوبی را به دنیای توکنسازی ایجاد کند.
دیگر فعالیتهای IOSCO در زمینه رمزارزها
در همین حال، سال گذشته، سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار (IOSCO) توصیههای سیاستی خود را در مورد رمزارزها و دیفای (DeFi) منتشر کرد. این سازمان در برنامه کاری بهروز خود، نظارت بر اجرای این توصیهها برای داراییهای دیجیتال و مالیاتهای غیرمتمرکز (DeFi) نیز بر دیگر وظیف خود اضافه کرد.